Németh Gumiszerviz

Tel.: 06 94/522-670
e-mail: info@nemethgumi.hu

ONLINE BEJELENTKEZÉS
GUMISZERELÉSRE, FUTÓMŰÁLLÍTÁSRA


Tovább

Mi az a TPMS?

Mi az a TPMS?

Az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer egy, az autóba a gyártó által integrált rendszer, amely folyamatosan monitorozza a jármű kerekeiben lévő légnyomást. Alapvetően kétféle rendszert különböztetünk meg:
    - direkt rendszer - a légnyomást egy, az abroncsban lévő szenzor méri
    - indirekt rendszer - az abroncsban lévő nyomást a jármű ABS szenzora által méri
A jármű vezetőjét a fedélzeti számítógép tájékoztatja az abroncsok állapotáról, illetve hibakódot generál, amennyiben valamelyik kerékben nem megfelelő a nyomás.

A TPMS rendszerek három funkciója:
  • Növeli a vezetés biztonságát
  • Megelőzi a rossz légnyomás által felmerülő magasabb üzemanyag-fogyasztást
  • Megelőzi az abroncs, a túl alacsony légnyomás okozta esetleges abnormális, vagy gyorsabb kopását

De miért is fontos a TPMS és ezzel tisztában lenni?

Azért, mert
  • a 2010/48EC közösségi direktíva előírja, hogy a 2012. november után új típusengedély kiadása az M1 járműkategóriában (3500 kg megengedett tömegig) csak TPMS rendszerrel ellátott autókra lehetséges
  • 2014 novemberétől minden új forgalomba helyezett járműnek rendelkeznie kell TPMS rendszerrel.
  • a TPMS rendszer része a műszaki vizsgán ellenőrzött funkcióknak 2012. január 1. óta forgalomba helyezett gépjárművek esetében.
  • hibás TPMS rendszerrel a jármű megbukik a műszaki vizsgán 2015. június után
Melyek az egyes rendszerek előnyei és hátrányai?  

A direkt rendszerek nagyon pontos értékeket képes mérni, továbbá azonosítja a problémás kerék pozícióját, parkolás közben is ellenőrzi a nyomást, illetve a pótkerék légnyomását is monitorozza. A direkt rendszerek szerelése ugyanakkor időigényesebb, valamint költségesebb, miután a mind a téli, mind a nyári garnitúrát fel kell szerelni ilyen szenzorokkal.

Miután az indirekt TPMS nem méri a pontos légnyomást, illetve az abroncs hőmérsékletét sem, nem képes olyan pontos mérésekre, mint egy direkt rendszer. Továbbá az indirekt rendszer a kerék forgásából nyeri az információt, parkoló helyzetben nem méri a légnyomást, azaz ha esetleg álló helyzetben ereszt le az abroncs, a rendszer nem jelez. Ugyanakkor ezzel a rendszerrel lényegesen egyszerűbb a téli / nyári abroncsok cseréje. 
 
Milyen többletmunkát eredményeznek a TPMS rendszerek átszereléskor?
 
A TPMS rendszerek alkalmazása új kihívásokat támaszt mind a jármű tulajdonosával, mind a gumiabroncs szervizekkel szemben.  

A jármű tulajdonosa nem fogja tudni maga átcserélni a kerekeket, hanem egy szakmailag felkészült szakemberhez kell fordulnia, aki rendelkezik a szükséges eszközökkel is és fel tudja szerelni, illetve programozni a szenzorokat.

Fel tudom szerelni a direkt TPMS szenzorokat én magam is? 

Az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer szenzorainak felszereléséhez szaktudás, illetve speciális eszközök szükségesek, így mindenképp azt javasoljuk, hogy forduljon szakemberhez. A direkt rendszerek szenzoraira kifejezetten ügyelni kell:
  • Minden kerékcserénél a szenzorok kisebb szervize is szükséges, fontos kicseréni a kopó alkatrészeket.  
  • Új abroncsok esetében új szenzorokra is szükség van, amelyeket egy speciális eszközzel fel kell programozni (optimális légnyomás abroncspozíció, stb.), hogy megfelelően működhessen a rendszerben.
  • A szenzorokban lévő elemek állapotát is ellenőrizni kell a kerékcsere folyamán. 

Az autóm gyárilag nincs TPMS rendszerrel felszerelve. Szükséges ilyen rendszert utólag felszereltetnem?  

Az új előírás által érintett járművek már gyárilag TPMS rendszerekkel felszerelve érkeznek, ellenkező esetben nem lehetne őket forgalomba helyezni. 

Az abroncsnyomás-ellenőrző rendszerek utólagos beszerelése nem kötelező.
 
ATPS szenzorok programozása, szervizelése:
A szenzorokat minden átszerelésnél szervizelni kell. 
•    A tömítése légzáró legyen – gumitömítés 
•    A szeleptest korrózióját elkerüljük 
•    Cseréljük a kifáradt alkatrészeket – külső nyakrész 
•    A szeleptű cseréjével szintén a légzárást segítjük elő – (Nikkel bevonatos szeleptű)
A TPMS szenzorokat az adott autóhoz kell programozni (feltanítani) abban az esetben, ha a kerekek pozíciója megváltozott, vagy ha új szenzor beépítésére kerül sor Pl: felni csere esetén, vagy ha a szenzor sérült vagy elromlott.
Néhány típus automatikusan felismeri a szenzorait és újratanulja ha a kerékpozíciók megváltoznak. (BMW, Mercedes, Landrover, Jaguar…) Néhány típusnak az OBDII csatlakozón keresztül kell feltanítani a szenzorok azonosítóit (ID) ha a szenzorok, vagy a kerekek pozíciói változnak. (Peugeot, Citroen, Renault, Toyota, Lexus…)

Ezért az ilyen programozásokat csak az ehhez megfelelő TPMS Diagnosztikai eszközökkel felszerelt szervizekben lehet elvégeztetni.

TPMS hibák és javításuk

Az elektronikus jeladók is meghibásodhatnak. Jellemzően egy idő után a gyárilag előre beépített energiaforrásuk kimerül, mely használat és idő korlátos. Előfordulhat defekt következtében a szelep tönkremenetele is amikor pótolnunk kell a jeladó egységet. Defekt javító folyadék használatával tönkre tesszük a szelepet, ezért cseréje így megkerülhetetlen.
Kiviteltől függően gumi és fém szelepek vannak használatban, melyek időszakaos karbantartása indokolt. A gumi szeleptöveket és a tömítéseket a biztonság fenntartása érdekében cserélni kell.
A TPMS szenzorok átlagos életkora:
kb: 4-5év vagy 160000Km, ha a benne levő akkumulátor lemerül, a szenzorokat újra kell cserélni.